S/Y Greta Garbo i Medelhavet

Aldrig mer Garmin

Chartplotter and GPS Navigation Software

Aldrig mer Garmin !!

Jag har en Garmin GPS 182C i Greta Garbo och jag har länge irriterat mig på hur svårt det är att få tag på nya sjökort. Minnet är ett eget format. Ingen standard så som USB. För att kunna läsa minnet måste man ha en särskild Garmin kortläsare. Den har USB, men för att koppla in kortläsaren måste datorn vara en 32 bitars dator för det finns inga drivrutiner för 64 bitars operativsystem. För att kunna uppgradera programvaran måste man först installera det gamla originalprogrammet från en speciell CD. Ingen nerladdning här inte. Om du köper ny PC eller Laptop förbrukar du en enhet, och efter 5 gånger har du inte längre möjlighet att använda dina kort.
Sjökorten är fysiskt kopplade till ID på hårdvaran. Alltså när skärmen pajade på min enhet kunde jag inte köpa en ny och överföra mina kort dit. Efter mycket bråk med Walter på supporten fick jag skicka upp min söndriga enhet och korten överflyttades till den nya jag köpt. Något jag själv kunnat gjort på 10 minuter om man följt gängse standarder.
Jag gav 2500 kr per kort och jag har 2 för Adriatiska havet och Turkiet. Vi gav 18000 för enheten och när man ringer till Garmin betraktas man som en tjuvkopierande motståndare i stället för en värdefull kund.

 

Nu har jag snöat in på OpenCPN som är en Freeware Sjökortsprogram.
Kolla på http://www.openCPN.org

OpenCPNswlook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.